Over Jaap Eilander

Jaap Eilander, winnaar van het Petrof Piano Concours, studeerde in 2009 af op hoofdvak piano aan het ArtEZ-Conservatorium van Enschede bij Mikhail Markov en Fred Oldenburg. Hiervoor volgde hij pianolessen bij o.a. Herman Riphagen en later bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook volgt hij masterclasses bij Ralph van Raat, Marietta Petkova en Willem Brons.

Jaap Eilander is regelmatig te horen tijdens solo pianorecitals, kamermuziekconcerten en bij het begeleiden van solisten, koren en orkesten. Hij trad op in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, Paleis Soestdijk, Kasteel de Vanenburg, Kurhaus Scheveningen en verschillende concertzalen in binnen- en buitenland zoals in Anhalt-Köthen (DL), de plek waar Bach zelf werkzaam is geweest.

Bijzonder was het optreden van Jaap in 2008 tijdens de opening van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede waarbij de toenmalige koningin Beatrix aanwezig was en het concert rechtstreeks te zien was op televisie.

Begin 2012 verscheen zijn eerste solo-cd met werken van Schumann, Chopin, Liszt en Prokofiev getiteld ‘Arabeske’, gevolgd door twee Bach-albums in 2015 en 2020 en een album met muziek van Grieg, Schubert, Rachmaninov en Brahms in 2021.

Van zijn hand verschenen een negental Bach bewerkingen voor piano die aftrek vinden over de hele wereld.

Als pianodocent heeft Jaap Eilander in 2013 een eigen lespraktijk in Deventer opgezet voor kwalitatief hoogstaand piano-onderwijs.

In 2020 was Jaap Eilander op televisie te zien tijdens de lockdown periode als gevolg van de coronapandemie met een televisieregistratie van een concert, opgenomen en uitgezonden door Omroep Gelderland.